YENİ NICHE PARFÜMLERİMİZİ DENEDİNİZ Mİ?
400 TL üzeri ücretsiz kargo
YENİ NICHE PARFÜMLERİMİZİ DENEDİNİZ Mİ?
400 TL üzeri ücretsiz kargo
EDT, EDP ve EDC arasında ne fark var? Yoksa hepsi aynı mı?

EDT, EDP ve EDC arasında ne fark var? Yoksa hepsi aynı mı?

Tabii ki hayır. En yalın ifadesiyle, bu üç tür arasındaki temel fark, içlerinde bulunan esansların (yani parfüm özlerinin) miktarı. Esans oranı arttıkça, parfümün kalıcılığı; dolayısıyla kalitesi ve fiyatı da artıyor. Parfüm satın alırken sıkça karşılaştığımız Eau de Toilette, Eau de Parfum ve Eau de Cologne tabirleri, aslında bize satın alacağımız ürünün fiyatından kalıcılığına kadar çok şey anlatıyor:

Eau de Cologne

İçerisinde yer alan parfüm esansının yoğunluğu dikkate alındığında, sınıflandırmanın en alt basamağında Eau de Cologne ürünleri yer alıyor. İsminin çoğunlukla erkek ürünleri için kullanıldığını gördüğümüz bu parfüm çeşitlerinde, 60 ̊ veya 70 ̊’lik alkol içerisinde çözünmüş olarak yaklaşık %2 - %5 arasında esans bulunuyor. Özellikle sıcak havalarda ferahlatıcı etkiye sahip ve kalıcılık süresi nispeten kısa olduğu için, gün içerisinde sıkça kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Narenciye özlerinin kombinasyonuyla üretilmeye başlayan bu kokuyu zamanında Napolyon da sıkça kullanıyormuş.

Eau de Toilette

Kimi zaman Eau de Cologne ile aynı anlamda kullanılsa da; Eau de Toilette ürünlerinin içerisindeki parfüm esans oranı %5 - %8 arasındadır –bu oranların her markaya göre değişkenlik gösterebileceğini hatırlatmakta fayda var.

EDC ve EDT, özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilen, en popüler parfüm çeşitleri. Eğer siz de gün içerisinde parfümünüzü tazeleyip ferahlamaktan hoşlanıyor ve bunun için nispeten daha az bütçe ayırmak istiyorsanız; parfüm almadan önce bu alternatifleri mutlaka değerlendirin.

Eau de Parfum

Daha önce bahsettiğimiz gibi, üst notalar kısa süre içerisinde uçup gittikten sonra ortaya çıkan orta ve alt notalar,Eau de Parfum çeşitlerinin başarısının en önemli odak noktaları. Yaklaşık %8 - %25 arasında esans içerdikleri için, doğrudan saçlarınıza veya kıyafetinize sıkmanız halinde de çok iyi sonuç veriyorlar. Kullandığınız parfümün kalıcılığı sizin için en önemli kriterlerden biriyse, Eau de Parfumürünlerini tercih etmeye özen göstermenizde fayda var.

Özetle, yukarıda bahsettiğimiz tüm ürünler belirli oranlarda alkol içeriyor. Parfüm esansının konsantrasyonu yükseldikçe de, içinde bulundurduğu alkol oranı doğal olarak azalıyor. Tabii daha önce bahsettiğimiz gibi, parfümün kalıcılığında teninizin sahip olduğu özellikler önemli bir rol oynuyor. Örneğin; kuru bir cilt yapısına sahipseniz, yağlı bir cilde kıyasla parfüm kokusunun vücudunuzu terk etme süresi çok daha kısa olacaktır. Ayrıca cildinizin PH seviyesi de parfümün üzerinizde göstereceği etkiyi değiştirebilen bir faktör.

Son olarak, parfüm şişelerinde “oz” olarak gördüğümüz ons birimlerinin mililitre karşılıklarına göz atalım:

100 ml = 3.3 oz50 ml = 1.7 oz
30 ml = 1 oz15 ml = 1/2 oz
10 ml = 1/3 oz7.5 ml = 1/4 oz
5 ml = 1/6 oz3.7 ml = 1/8 oz